Wednesday, August 10, 2011

shepherd pai!

nak resepi? hehe

bahan A (inti)
500 gram daging kisar
1 labu bawang besar (potong dadu) 1 ulas bawang putih (cincang halus) 1 cawan kacang panggang
8 biji cendawan butang (belah 4) 5 biji tomato
1 btng carrot (potong dadu)
1 pokok daun parsli (cincang)
1 sudu mkn tepung jagung (dibancuh dgn 1 cawan air)
1 sudu makan blackpepper
1 kiub stok daging
2 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B (pai) 1 kg kentang (potong dadu)
setengah cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
air

Cara membuat inti : 1. panaskan minyak, tumis bwng besar dan bwng putih
2. masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau sampai daging masak
3. masukkan tomato dan bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung
4. apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung tdi dan kacau sehingga masak
5. angkat dan masukkan dalam mangkuk lain dahulu

Cara membuat pai :
1. rebus kentang dengan air dan garam sampai rebusan kering
2. lecek kentang dan campurkan dengan susu segar, lada sulah dan mentega
3. masukkan kentang sedikit kentang yg telah dilecek dalam mangkuk aluminium kecil
4. masukkan inti dan tutupkan dengan kentang
5. bakar dalam oven yg sudah dipanaskan dengan suhu 200c selama 30 min
6. siap masak, tunggu sejuk sat, boleh makan!

selamat mencube!!!

sumber gambar : http://ieatishootipost.sg/2009/02/shepards-pie-do-shepards-eat-lambs.html

4 comments:

Azym Azizi said...

Perghh. Sedapnye..sy mmg suka makan pai! =D Mintak save resepi eh..ada masa nak try..hehe :)

my intuition said...

@MuhD NoR AzyM : sile2... cube la... bgus tul ade peminat pai mcm nie... =]

Azym Azizi said...

Hehe. Nak cari kat kedai agak payah sikit. Kena la belajar buat. Bleh mkn banyak2. Hehe

my intuition said...

hehehe~~~ btol2, pai xbnyk sgt kat sni kn,kene buat sendri kalo nk mkn... all d best utk shepherd pai anda! =]